Samen werken en zelf verantwoordelijk voor eigen moestuin

Bij Deeltuinen Hoorn werken we met kleine moestuinen van 30m2, die gemakkelijk door één persoon te onderhouden zijn. Daarbij is iedereen verantwoordelijk voor zijn of haar eigen tuin. Wel krijg je hulp van anderen bij problemen en tijdens vakanties. Samen zorgen we voor onderhoud van paden en dergelijke. Verder leren we veel over tuinieren van elkaar, zodat zowel ervaren als minder ervaren tuinders veel plezier kunnen beleven aan het tuinieren. Ook worden er gedurende het jaar een aantal activiteiten gepland voor alle tuinders, zoals een picknick of een cursusmiddag met de tuinman.

Ecologisch tuinieren

Voor veel deeltuinders is ecologisch tuinieren een belangrijke reden om mee te doen. We gebruiken alleen ecologische middelen om bv ziektes te bestrijden en te zorgen voor een hogere opbrengst. Zo werken we bij Deeltuinen Hoorn volgens de vruchtwisseling methode. Deze methode heeft tot doel om de grond jaar in jaar uit gezond te houden. Bij vruchtwisseling wordt de tuin verdeeld in een aantal tuintjes waarop elk jaar een ander gewas gezaaid wordt volgens een vast wisselschema.

 

Toelichting: Voorbeeld van een tuinblok met 7 tuinen. Als je jaar 1 de bladgewassen gaat verzorgen, dan krijg je in jaar 2 de koolgewassen en in jaar 3 de vruchtgewassen en zo verder…
Tuinblok met 7 tuinen. Als je jaar 1 de bladgewassen gaat verzorgen, dan krijg je in jaar 2 de koolgewassen en in jaar 3 de vruchtgewassen en zo verder…

 

Samenwerken in tuinblokken

De Deeltuinen Hoorn is verdeeld in een aantal tuinblokken (Blok A t/m blok F). Ieder tuinblok heeft 7 tuinen van 30m2 (zie overzichtje hierboven). Zes daarvan zijn wisseltuinen die ieder jaar een ander gewas krijgen en er is één vaste tuin. In de vaste tuin komen kruiden of klein fruit. In het tuinblok werk je regelmatig samen aan de tuin. Bijvoorbeeld met aardappels zetten en oogsten. Ieder blok geeft daar zijn eigen invulling aan. Verder helpen we elkaar tijdens vakanties. Ook bepaal je in het tuinblok het teeltplan voor het jaar.

Gedeelde oogst

En dan natuurlijk waar we het allemaal voor doen: de Oogst. De oogst wordt gedeeld met je medetuinders van het tuinblok. Is er van een gewas over in een tuinblok? Dan willen we dat natuurlijk niet verloren laten gaan. Via een vlaggetjessysteem laten we aan andere tuinders weten dat er over is en dat ook zij daarvan kunnen oogsten.

Voordelen van meedoen aan de deeltuinen

  • Biologische groente en fruit vers van het land, ook groenten die je misschien nog niet eerder hebt gegeten
  • Genieten van de natuur en fysieke beweging door het buiten in de tuin aan het werk zijn
  • Leren van elkaar door het uitwisselen van kennis en ervaring.
  • Ervaren hoe mooi het is om samen te werken en te delen in de oogst
  • Allerlei soorten groente en fruit eten, terwijl je zelf maar op één gewassoort hoeft te richten
  • Voor maar EUR 33,- neem je deel (en eenmalig EUR 25,- borg)
  • Samen activiteiten ondernemen zoals picknicken

 

Hier kan je goed de verschillende deeltuintjes zien.
Hier kan je goed de verschillende deeltuintjes zien.