Het zevende tuintje van ieder blok is als kruiden- en fruittuin ingericht. Verse groenten smaken nog beter als er kruiden in worden verwerkt. Ook zijn de kruiden voor de sier of medicinaal te gebruiken. Voor bij de maaltijd zijn de meest gebruikte kruiden Peterselie, Selderij, Rozemarijn, Tijm, Marjolein en Koriander. Maar ook de bloemen van de medicinale kruiden zijn te gebruiken in salades of toetjes. Zoals Kaasjeskruid, Oost Indische Kers, Paardenbloem, Goudsbloem, Driekleurig Viooltje of van het Slaapmutsje en de Klaproos. Het staat heel decoratief en is nog gezond ook. Na de maaltijd zijn kruiden als Munt of Steranijs te gebruiken voor in de thee.

 

kruiden

Het is een lust voor het oog en voor alle zintuigen om een kruidentuin in te richten en er gebruik van te maken. Het is ook een kunst om de opgroeiende kruiden binnen de perken te houden. Vooral de Oost Indische Kers neemt graag de ruimte in. Deze kan je bijvoorbeeld in de hoogte laten groeien.

Ook gaan bepaalde kruiden ‘ aan de wandel’, zij zoeken letterlijk een plek met meer licht of betere voeding. Leuk om dit te gewaar te worden. Bijvoeden met gier van bijvoorbeeld Brandnetel, Smeerwortel of Heermoes is dan aan te bevelen.

Omdat de landjes niet zo groot zijn, wordt het meeste fruit op aparte landjes geteeld. Toch staat het gezellig om in je kruidentuin een fruitstruikje te hebben als Aardbei, Bes of Framboos.

kruiden2