Bij een moestuin mogen de wortel- en knolgewassen niet ontbreken. Daarom is er per tuinblok ook een tuintje voor deze gewassen gereserveerd. Wortel- en knolgewassen zijn delen van een plant waarvan de wortel of de knol is uitgegroeid tot een eetbare groente.

Tot de wortel- en knolgewassen behoren verschillende groentesoorten, zoals

  • Bosui
  • Bietjes
  • Knolselderij
  • Knolvenkel
  • Pastinaak
  • Prei
  • Radijs
  • Schorseneren
  • Ui
  • Witlof
  • Wortelen

Radijs is makkelijk te verbouwen. Het leuke van radijs is dat je ze al een paar weken na het zaaien kunt oogsten. De smaak is pittiger dan de radijs van de supermarkt. De bietjes hebben hetĀ afgelopen jaar het ook erg goed gedaan. Ze doen er veel langer over dan de radijs om oogstklaar te zijn, maar de smaak is zoveel lekkerder dan die van de supermarkt. Gedurende de zomer stonden de bietjes bijna elke week thuis op het menu.

 

Vers van het land, zo op het bord
Vers van het land, zo op het bord

 

Witlof behoort ook bij de knolgewassen. Dit is een beetje verhaal apart. In eerste instantie zaai in mei direct buiten in de grond en worden er wortels gekweekt. In november haal je de wortels uit de grond en snijd je het bladgroen ruim boven de wortel af. Vervolgens zet je de wortels in een kuip en vul je die op met zand. De kuip moet afgedekt worden zodat deze in het donker staat. De komende maanden zal boven uit de wortel de witlof gaan groeien.

 

Het witlof proces. Hopelijk over 1 maand witlof op het menu...
Het witlof proces. Hopelijk over 1 maand witlof op het menu…

 

Een maand later…

IMG_0671